Djani som representerer Bosnia

På Globusfestivalen bringer Djani Bosnia sin unike akustiske stil til scenen. Han skal fremføre to låter, en bosnisk og en engelsk. Han har blant annet opptrådt på åpen mikrofon, biblioteket i Asker og spilt på festival i Bosnia. Nå er han klar for noe av det beste Drammen har å by på og skal innta scenen på Globusfestivalen.

Med gitaren sin på skuldra og hjertet i hånda, deler Djani et viktig budskap gjennom musikken sin. Han støtter helhjertet Globusfestivalen sitt fokus på mangfold og fellesskap og mener det er noe verden trenger mer av. Særlig i en tid hvor samfunnets oppmerksomhet ofte trekkes mot det negative. Djani spiller sine låter med en dyp forståelse for både den bosniske og norske kulturen, og hans opptreden er en påminnelse om kraften musikk kan ha i det store samfunnet.

Djani forteller at han er veldig komfortabel med å stå på scenen og formidle budskapet sitt, så her er det bare å glede seg. I tiden fremover har Djani en drøm om å spille inn sin egen musikk i et studio.

Mai representerer Vietnam

Mai representerer den vietnamesiske dansegruppen som skal fremføre to danser på Globusfestivalen. Gruppen vil vise tradisjonelle vietnamesiske drakter fra både Nord- og Sør-Vietnam.

Mai og gruppen har danset mange ganger før i Oslo og omegn og ser på Globusfestivalen som en perfekt anledning til å dele vietnamesisk kultur midt i den norske høsten. Dansen som skal fremføres bygger også på «midthøsten» i Vietnam.

«Vi kan bidra med noe,» sier hun. For Mai er festivalen en flott måte å feire mangfoldet i Drammen på, og vise frem det byen har å by på og bidra med noe til mangfoldet.

Saptanha representerer
Sri Lanka

Dansetalentet Saptanha fra Drammen skal danse på Globusfestivalen. 19 år gamle Saptanha har danset siden hun var fem år og det har blitt en viktig del av hennes liv. Hun opptrer alene på Globusfestivalen med den klassiske bharatanatyam-dansen fra Sri Lanka, som uttrykker åndelige temaer i hinduismen. Med en imponerende bakgrunn, inkludert en førsteplass i «Dans i Dalen» i 2017 og semifinale i Norske Talenter, bringer hun nå sin unike stil til scenen i hjembyen Drammen.

Hun forteller at festivalen er en fin måte å vise røttene sine på og gjennom dansen ønsker hun å skape gjenkjennelse og trygghet for de som ser på. «Dette er en fin måte å vise seg frem å feire mangfoldet i byen Drammen,» forteller Saptanha.

Lindita representerer Albania

Under ledelse av Lindita vil koret Koralb fremføre fire sanger på Globusfestivalen, inkludert en gammel albansk folkesang fra Øst-Albania som tar publikum med på en reise gjennom albansk historie. Koret, bestående av albanere fra både Kosovo og Albania, ble stiftet i 2018 og har allerede opptrådt på Union Scene og under Albansk Dag i Oslo.

«Motivasjonen vår er å synge sammen, det er både sosialt og gir oss en sterkere tilknytning til røttene våre,» sier Lindita. Gjennom sang ønsker de å binde folk sammen og vise hvor viktig kultur og fellesskap er.

Zaid representerer Eritrea

Zaid tar med seg tradisjonell eritreisk mat til Globusfestivalen for fjerde gang på rad. Hun tilbyr smakfulle retter som Sambusa, lam- og kylling med saus, spinat, kål, linser, injera og krydrer med hvitløk og ingefær.

Med fokus på grønnsaker og ekte eritreiske smaker, er dette en unik mulighet til å smake på noe annerledes uten å måtte dra til til andre steder enn Drammen. Zaid har bodd i Norge i åtte år og elsker å dele sin matkultur med folk i Drammen.

Desiree og Marleny representerer Venezuela

Siden 2017 har Desiree delt sin lidenskap for tradisjonell venezuelansk mat på Globusfestivalen. Hennes spesialitet er arepas fylt med saftig revet oksekjøtt, og de smakfulle pasteles andinos: Sprø, frityrstekte godbiter fylt med oksekjøtt, ris og masse godt krydder.

I år er hun ikke alene, men får hjelp av en venninne. Sammen byr de på forskjellige smaker fra Sør-Amerika. Desiree brenner for å dele sin kultur gjennom maten, og hennes matbod er et «must» for deg som vil smake på noe helt unikt.