GLOBUSKONFERANSEN 2023
Ytringsklima

Fredag 22. september kl 09.00-14.00 på Drammen kulturhus

Globuskonferansen er en nasjonal konferanse som fokuserer på mangfold i kulturlivet, og arrangeres årlig i forbindelse med Globus internasjonale mat- og kulturfestival.

Årets tema er ytringsklima. Hvor sunt er egentlig dagens ytringsklima? Hvilke konsekvenser vil kanselleringskulturen ha for fremtiden? Er det ok å endre på gamle kunst- og kulturverk og hvor går grensene for hva som kan endres på og hvem som kan endre?

Konferansen starter: kl. 09:00 m/ registrering, kaffe og mingling
Programstart: kl. 10:00
Konferanseslutt: kl. 14:00

BILLETTER:
Ordinær: kr 450
Utøver: kr 350 (musiker, kunstner, forfatter osv.)
Kjøp din billett her

Trenger dere faktura? Ta direkte kontakt med prosjektleder Emma Moberg: emma.martin.molven.moberg@drammen.kommune.no

Konferansier: Amina Sahan
Amina Sahan er billedkunstner og formidler, med utdanning som faglærer i design, kunst og håndverk. Hun har engasjert seg når det gjelder mangfold i kunst og kultur, spesielt rettet mot ungdommer. De siste årene har hun jobbet aktivt med å få ungdom på innsiden av kunst og kultur-institusjoner, festivaler og prosjekter gjennom sin jobb hos Transcultural Arts Production – TRAP, som ansvarlig for prosjektet Nøkkel til byen.

Deltakere 2023

Panelsamtale: 
Er det riktig å endre på og i kunstverk for å tilpasse dem en ny tid? I såfall, hvor går grensen for hva og hvor mye som kan endres? Er det behov for politisk korrekt språkvask, eller er det å gripe inn i kunstnernes frihet og uttrykk?
Danby Choi: Sjefsredaktør i Subjekt, og aktiv samfunnsdebattant.

Lisa Esohel Knudsen: Hun er nestleder i Minotenk, samfunnsdebattant og forfatter. Lisa Esohel Knudsen debuterte i 2022 med boken «Det er personlig. Om rasisme og ytringsfrihet.» I oktober kommer neste bok om «Woke»-debatten.

Selma Benmalek: Selma Benmalek jobber som programkonsulent med ansvar for debatt- og litteraturprogrammet på Deichman Bjørvika i Oslo. Hun er for øvrig styremedlem i Jeunesses Musicales Norway og styreleder i Norsk Bibliotekforening avd. Oslo.

Hva gjør du når du blir kansellert? Qvisten animasjon skulle i vår vise sin nye familiefilm Helt Super på filmfestivalen i Berlin. Midt under festivalen ble filmen plutselig tatt av plakaten etter anklager om rasisme. Regissør Rasmus Sivertsen kommer for å fortelle om hvordan denne opplevelsen var, hva slags etterspill dette har hatt for filmen, og hvordan de håndterte situasjonen de brått havnet i.

Workshop: 
Balansekunst leder en workshop på årets konferanse. Hvordan skape rom for dialog på tvers av ulike erfaringer? Må vi være enige for å forstå hverandre? I denne workshopen skal vi reflektere rundt makt og ytringsfrihet. Sammen skal vi utforske og diskutere hvordan ulike normer i samfunnet påvirker fordelingen av makt og muligheter, og hvordan dette igjen kan ha innvirkning på ytringsfriheten.

Utforskende samtale: Hvem får være med?
Her møter du Amina Mohamud, Guillermo John Magno, Mohamed Abdirashid Mohamed og Kristine Utne Stiberg. I denne utforskende samtalen reflekterer vi rundt utfordringene ved å ta plass i kunst- og kulturlivet som utøvende kunstner med flerkulturell bakgrunn. Hvilke dører er åpne og hvilke er lukket? På Kulturytring i år ble “Hvem får være med?” vist for første gang.

DRAMMEN KULTURHUS:
Drammen kulturhus er byens nye kulturscene, som ligger vis a vis Union Scene på Grønland 57.
Scenen ligger 6-7 minutters gange fra Drammen stasjon.

MER GLOBUS?
Fra kl 18-22 spiller DJ Daeva rytmer fra alle verdenshjørner på Drammen Kulturhus
Lørdag 23. september er det Globusfestivalen i Drammen.

Globuskonferansen arrangeres av Interkultur – Drammen kommune og Musikkontoret ØKS.